Bystřice nad Pernštejnem - Slavnosti moravského uzeného se letos poprvé uskuteční o víkendu 7. a 8. února 2015 v centru EDEN v Bystřici nad Pernštejnem. Návštěvníci budou mít poslední příležitost podívat se do areálu EDENu ještě před jeho oficiálním březnovým otevřením.
Vybraní uzenáři představí na Slavnostech své výrobky jako je klasické uzené maso, klobásky, šunky a zabijačkové speciality. Všechny jejich produkty jsou zpracovány podle tradičních rodinných receptur a lidé je na Slavnostech budou moci ochutnat i zakoupit. Návštěvníci poté hlasováním sami rozhodnou o nejlepším uzenáři pro rok 2015, který získá cenu Nejlepší moravské uzené. „Cílem je ukázat hostům, že tradiční moravská kuchyně má stále co nabídnout, ať už se jedná o výbornou chuť, nebo kvalitu masných výrobků. Slavnosti jsou ukázkou toho, jaké potraviny máme ve svém okolí k dispozici. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětluje organizátor Pavel Pichler z centra EDEN.
Ilustrační fotografie z roku 2014 |
Kromě masitých pokrmů se příchozí dočkají bohatého doprovodného programu, který ocení zejména gurmáni a rodiny s dětmi. Díky řezníkům návštěvníci zjistí, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Nebudou chybět ani odborné přednášky zkušených uzenářů, oblíbená kuchařská show s Karlem Nekolou z restaurace Borovinka či klání jedlíků. Ti budou mít za úkol v co nejkratším čase sníst přidělenou porci knedlíků plněných uzeným masem. Účast přislíbil i známý nenasyta Jaroslav Němec. K zahřátí návštěvníkům poslouží svařák, grog a další nápoje. Děti se zase zabaví na divadle, prohlídkou hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo v některé z přichystaných soutěží. Jako novinku si pořadatelé pro návštěvníky bystřických Slavností připravili i malou šifrovací hru s překvapením. K dobrému jídlu i pití zahrají muzikanti.
Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je i ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů.
O víkendu 28. února a 1. března se Slavnosti moravského uzeného přesunou na brněnský hrad Veveří, kde se konají už poněkolikáté.
Mgr. Veselá Kristýna
Teplá Ivana