Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
OJEDINĚLÁ VÝSTAVA ORIGINÁLŮ IVANA BABORÁKA V HLINSKU!

Hlinsko - V sobotu 20. června bude v hlinecké Orlovně slavnostní vernisáží zahájena souborná výstava obrazů, kreseb a grafiky uznávaného a ve světě známého tvůrce Ivana Baboráka. Tento malíř a grafik, který se narodil v roce 1955 v Chrudimi, patří mezi uznávané umělce doma i ve světě. Do roku 1993 se živil různým zaměstnáním a jeho životní povolání malíře a grafika bylo tehdejší oficiální kultuře jaksi skryto. V té době se začal rozvíjet jeho originální výtvarný svět, ale cykly vznikající v 70. a 80. letech (Dialogy, Hlavy, Pomníky padlým na hlavu) nebyly veřejně prezentovány. V roce 1990 se stal výtvarníkem Muzea loutkářských kultur v Chrudimi, s nímž externě spolupracuje dodnes a je autorem řady grafických, resp. propagačních projektů tohoto významného muzea.

 

O tři roky později se stal členem Unie výtvarných umělců a začal se malbou živit na volné noze. Jeho tvorba si získala pozornost a přední místo mezi současnými výtvarníky. Svá originální díla představil na mnohých výstavách v České republice i za jejími hranicemi. Ve dvanácti zemích světa vystavoval svá exlibris, obrazy představil mimo jiné v Belgii, Holandsku, Německu, Švýcarsku či Francii.

 

Ivan Baborák je považován za mistra realistického portrétu. Inspiruje se surrealistickými tradicemi a existenciálními pocity moderny let šedesátých. Ironie, sebeironie, grotesknost a bohatá imaginace je podhoubím, ze kterého jeho tvorba vyrůstá a ve které si libuje.

 


Experiment v tvůrčí metodě je pro Ivana Baboráka vždy důležitý a výsledky jsou obdivuhodné a překvapivé. V posledních letech se stále více věnuje malbě, kresbě a ilustraci, a nevyhýbá se ani propagační grafice. Témata svých obrazů rozšiřuje o nové motivy „andělů, křížů, zvěstování“ a nechybí ani portréty.

 

Jeho vysoce kultivované obrazy, barevně a kompozičně působivé v sobě skrývají mnohoznačnou řeč symbolů, jak v prvním plánu, tak na pozadí, které je právě na jeho plátnech tak důležité a vypovídající. Symboly vzaté z lidského světa a ze světa přírody jsou hravé, ale někdy vzbuzují bázeň.

 

V současné době externě učí na průmyslové škole design, externě spolupracuje s několika grafickými studii, která se zabývají reklamou a marketingem, maluje obrazy, zabývá se ilustracemi, grafikou, navrhuje interiéry a se svou ženou vyrábí loutky.

 

Neváhejte a přijďte si prohlédnout originální a naprosto ojedinělá díla tohoto autora!!! Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 21. června do 23. srpna v době 9-12, 13-16 hod. 

 

Městský kulturní klub Hlinečan

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.