Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
ZDRAVÉ STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

ZŠ Krouna - Rostoucí počet dětí s obezitou a nadváhou je jedním ze strašáků moderní doby. Podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny má již každé třetí dítě v ČR problémy s nadváhou. Děti tráví až příliš mnoho času u počítačů a televize, mají málo aktivního pohybu a mnoho nezdravých, tučných či sladkých lákadel. Největším problémem jsou stravovací návyky dětí, pokud jsou bez dohledu školy nebo rodičů. Velká část z nich i při běžných nákupech svačin nebo občerstvení v místních prodejnách upřednostňuje výrobky plné tuků, cukrů a konzervantů (brambůrky, sušenky, lízátka, …) a přeslazené nápoje plné chemikálií (mj. i ty nejlevnější druhy energetických nápojů, ve kterých možná ani voda není přírodní).

 

 

Proti těmto nezdravým trendům bojuje školní stravování. Školní jídelny musí při sestavování jídel plnit výživové normy, tzv. spotřební koš, a zajistit tak dětem pestrost stravy. Spotřební koš je vytvořen odborníky na výživu a respektuje doporučená množství jednotlivých druhů potravin a tím i živin a energie. Díky tomu školní stravování přispívá nejen k prevenci rozvoje obezity, ale zaručuje i zdravý způsob výživy, který by měl nejen zamezit nežádoucím návykům ve stravování, ale také nastavit u dětí systém zdravé výživy. Našim strávníkům vaříme výhradně z čerstvých a kvalitních potravin, nepoužíváme polotovary (například bramborová kaše je vždy z brambor, knedlíky jsou vždy čerstvé, ručně dělané, a podobně), omezujeme příjem nezdravých tuků, do jídelníčku pravidelně zařazujeme pokrmy z ryb, zeleninová a bezmasá jídla a také luštěniny tolik bohaté na vlákninu. Při sestavování jídelníčku respektujeme doporučenou spotřebu tuků, cukrů, mléka, mléčných výrobků, masa, ovoce a dalších součástí stravy. Denně je k obědu také zdravý doplněk (zeleninový salát, ovoce, cereální tyčinka, jogurt, …). Ve školní kuchyni samozřejmě dodržujeme i velmi přísné (a příslušnými orgány pravidelně kontrolované) hygienické standardy a všem strávníkům (tedy i dětem) zajišťujeme zdravé a vyvážené stravování.

 

Jako nadstandard podniká naše školní jídelna také další kroky. Již dva roky jsme aktivně zapojeni do programu firmy Bonduelle, který je zaštítěn Společností pro výživu a jehož odborným garantem je primář dětské polikliniky ve Fakultní nemocnici v Motole, MUDr. Petr Tláskal, CSc. Cílem projektu v rámci školního stravování je nejen zvýšit množství podávané zeleniny, ale i její kvalitu. Vznikl tak projekt „Škola plná zdraví“, který nemá jen komerční charakter. Klade si za cíl především přispět k dalšímu zlepšení kvality školního stravování dětí. Dalším z našich nadstandardních kroků k zajištění zdravé výživy dětí je i snižování spotřeby bílého rafinovaného cukru.

 

Všichni zaměstnanci školní jídelny se trvale snaží, aby nabízená jídla byla nejen zdravá, ale aby vám i vašim dětem ve školní jídelně chutnalo.

 

Franklová Petra, vedoucí ŠJ

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.