Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
POZVÁNKA NA KOMORNÍ KONCERT DO KAMENIČEK

Kameničky - Obec Kameničky Vás zve v sobotu 16. dubna 2016 od 17 hodin do kostela Nejsvětější Trojice v rámci mezinárodního festivalu Pardubického hudebního jara na koncert flétnisty Yoshimi Oshimi (Japonsko) a cembalisty, fisharmonika Jaroslava Tůmy (Česká republika).

 

Flétnista Yoshimi Oshima se narodil v roce 1958 v Osace a vystudoval obor hry na flétnu na Hudební akademii v Kyótu. V letech 1981–84 byl na vídeňské Vysoké hudební škole žákem Prof. Wolfganga Schulze, sólisty Vídeňských filharmoniků. V roce 1983 zvítězil v mezinárodní soutěži dechových nástrojů UFAM v Paříži. U nás je také dobře znám, po dva roky (1987–89) působil jako první flétnista Symfonického orchestru Československého rozhlasu v Praze a sólově vystupoval s našimi orchestry i v zahraničí. V dalších letech jeho spolupráce s českými tělesy i sólisty a komorními soubory intenzivně pokračovala (hrál mj. i díla japonských skladatelů se Sukovým komorním orchestrem, Symfonickým orchestrem FOK, souborem Virtuosi di Praga, Doležalovým a Kociánovým kvartetem, byl častým hostem nahrávacích studií českých firem). V Japonsku působí nyní Yoshimi Oshima především jako sólista a komorní hráč, od roku 1997 je také profesorem Hudební akademie v Kyótu, v současné době zastává na této škole i funkci děkana. V posledních letech často účinkuje v Jižní Koreji, v Číně i v různých evropských zemích, zejména v Německu, Itálii, Belgii i jinde.

 

Jaroslav Tůma – varhaník, cembalista, hráč na klavichord a kladívkový klavír se narodil v roce 1956 v Praze. Vystudoval tamní konzervatoř u prof. Jaroslava Vodrážky a Hudební fakultu AMU u Prof. Milana Šlechty a Prof. Zuzany Růžičkové. Je nositelem mnoha ocenění v mezinárodních interpretačních soutěžích: první cena v mezinárodní improvizační soutěži v Norimberku, v roce 1986 první cena v mezinárodní improvizační soutěži v Haarlemu, laureát soutěže Antona Brucknera v Linci, třetí cena ze soutěže Pražského jara a v roce 1980 se stal laureátem soutěže J. S. Bacha v Lipsku. Na domácí půdě mu byla udělena Výroční cena nadace Českého hudebního fondu za kompletní provedení varhanního díla Johanna Sebastina Bacha v letech 1990 až 1993.

 

Bohatá koncertní činnost ho přivedla do většiny evropských zemí včetně Islandu, do USA, Kanady, Japonska, Mongolska, Singapuru či Jihoafrické republiky. Zájem o historické nástroje, jejich restaurování nebo rekonstrukce přivedl J. Tůmu nejen k publikační činnosti, ale také k nahrávání důležitých nástrojů dokládajících mimořádné hodnoty varhanářství v českých zemích v různých epochách, např. v Plasích (A. Starck 1681), Ludgeřovicích (Rieger 1931) a Litoměřicích (Jehmlich 1940-45). Od roku 1990 J. Tůma působí pedagogicky na Hudební fakultě AMU v Praze a je často zván do porot mezinárodních varhanních či cembalových soutěží, např. v Norimberku, Lübecku, Haarlemu, Schläglu, Carunciu, Gdaňsku, Poznani, Praze, Opavě, atd. Své zkušenosti předává i na interpretačních nebo improvizačních mistrovských kursech v mnoha zemích včetně USA, Kanady, Japonska či Jihoafrické republiky. Pro Českou televizi natočil jedenáctidílný dokumentární seriál o historických varhanách v Čechách.Vystupuje též pravidelně v Českém rozhlase na stanici ČRo3-Vltava (např. při dokumentaci a propagaci jedněch z nejcennějších varhan v Česku v klášteře v západočeských Plasech nebo při propagaci hry na cembalo).

 

 

Ing. Jandová Yvona

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.