Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
VÝLET VIII. TŘÍDY DO PRAHY

ZŠ Krouna - Ve čtvrtek 8.6.2017 jela naše VIII. třída na výlet do Prahy.

 

Ráno jsme měli sraz na nádraží v Krouně v 5:50 hodin a čekali tam na vlak. Přestupovali jsme na nádraží v Pardubicích na rychlík do Prahy. V Praze jsme vystoupili na hlavním nádraží, kde jsme si také museli koupit jízdenky do metra. Automat v hale fungoval "na heslo". Někdy jízdenku vydal, pak se zasekl a stále vracel mince. Zdrželi jsme se u něj poměrně dlouho, ale nakonec měli všichni jízdenky. Vjeli jsme do podzemí po jezdících schodech, nastoupili jsme do metra a jeli jsme na stanici Malostranská k Pražskému hradu. Někteří z nás jeli metrem poprvé. Všichni jsme se na Hrad těšili, ale staré zámecké schody nám daly zabrat, tak asi v polovině jsme nemohli ty schody vyjít. Přesto jsme museli pospíchat, protože jsme měli být 15 minut před prohlídkou u informační služby. Nakonec jsme to dali všichni.

 

Foto: Bartůňková Eliška

 

Pražský hrad je velmi střežen, u kontrol se dělají dlouhé fronty. My jsme procházeli branou, kde bylo klidněji. Stráž nám zkontrolovala tašky, provedla osobní prohlídku a pustila nás dál. Po krátké pauze a občerstvení jsme s paní průvodkyní vstoupili do chrámu svatého Víta, díla Matyáše z Arrasu a Petra Parléře, kde jsme se seznámili s historií vzniku chrámu, interiérem a viděli jsme i Svatováclavskou kapli. Paní průvodkyně nám ukázala místo, kde jsou v korunní komoře ukryty korunovační klenoty. Prohlédli jsme si mimo jiné krásná okna (malovaná a vitrážová , sochu kardinála Schwarzenberga, náhrobek svatého Jana Nepomuckého, vyřezávaný dřevěný obraz útěku Zimního krále z Prahy v roce 1620 s dobovým vyobrazením Prahy, mauzoleum panovnického rodu Habsburků apod.

 

Pak jsme přešli do starého královského paláce, prohlédli si reprezentační Vladislavský sál, do kterého mohli vjíždět rytíři na koních, Starou sněmovnu a dozvěděli se, odkud byli svrženi místodržící při Pražské defenestraci v roce 1618. Ve 12 hodin jsme zhlédli střídání stráží. Vůbec jsme vojákům nezáviděli, že musí stát bez pohnutí na stráži. Výhled z Pražského hradu na Prahu byl přenádherný. Pak jsme pěšky sešli přes Malou Stranu na Karlův most. Po cestě jsme hledali dvě slunce na domě, kde žil a započínal svoji literární činnost Jan Neruda, našli jsme i domeček U Tří housliček. Zastavili jsme se občerstvit v prodejně McDonaldu.

 

Z Karlova mostu jsme se přemístili na Staroměstské náměstí. Bohužel orloj nyní prochází rekonstrukcí, tak jsme ho neviděli odbíjet. Prošli jsme kolem Karlovy univerzity na Václavské náměstí a odtud metrem zase na hlavní nádraží. Vlak z Prahy měl veliké zpoždění, a proto nám ujel vlak z Pardubic. Museli jsme jet vlakem, který nás ale zavezl jen do Žďárce, další spoj do Krouny už nebyl.

 

Dopadlo to dobře, rodiče si pro nás přijeli.

 

Výlet byl velice pěkný, všem se tam moc líbilo.

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Bartůňková Eliška

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.