Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
KASTELÁNI VYHLÁSILI VÝTVARNOU SOUTĚŽ, VIDEOPROHLÍDKY POKRAČUJÍ

Litomyšl - Kasteláni zámku Litomyšl a hradu Trosky vyhlašují výtvarnou soutěž pro děti.

 

Pokračuje natáčení virtuálních prohlídek, na Zelený čtvrtek bude zveřejněno tematické video z Kunětické hory, které seznámí diváky s osudy zvonů z hradní kaple.

 

Na zavřených hradech a zámcích se pokračuje v úklidu interiérů, upravují se venkovní plochy, natáčí se virtuální prohlídky. Kromě toho se kasteláni snaží zabavit i dětské návštěvníky.

 

Územní památková správa na Sychrově obhospodařuje celkem 17 objektů v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, které v této době procházejí generálními úklidy. Kromě klasických úklidů interiérů se také přesazují květiny, čistí se lustry a vyměňují žárovky, teplejší počasí umožnilo mytí stovek oken. Čilý ruch panuje také v zámeckých/hradních zahradách a parcích, kde dochází k údržbě zeleně. Řada areálů je v současné době veřejnosti přístupná, ale i zde je nutno dodržovat pravidla, která přinesl současný stav ve spojitosti s pandemií koronavirová. Své o tom ví kastelán hospitálu Kuks Libor Švec: "Konkrétně na Kuksu je areál veřejnosti přístupný, ale velmi se přimlouvám za to, aby návštěvníci, kteří se sem chodí projít, nadýchat čerstvého vzduchu, respektovali nařízení vlády – tedy aby nechodili ve skupinách a také, aby si nasazovali roušky, když se setkávají s našimi zaměstnanci. Probíhá zde údržba zeleně, ošetřujeme trávníky, stromy, sázíme květiny, zkrátka chystáme se na klasický provoz, na který se velmi těšíme", dodává kukský kastelán.

 

Objev původních tapet na Hrádku u Nechanic, NPÚ

 

Velkému zájmu veřejnosti se také těší virtuální prohlídky objektů, které natáčejí kasteláni či jiní pracovníci objektů. Tato aktivita, konaná ve snaze zpříjemnit návštěvníkům dobu, kdy se na objekty nemohou podívat, si našla své příznivce, možná i proto, že do ní autoři vnáší svůj osobitý pohled, své nadšení a lásku k památkám. Virtuální prohlídky jsou vkládány na sociální sítě (Facebook) objektů: zámky Slatiňany, Opočno, Náchod, Ratibořice, Hrádek u Nechanic Sychrov, Hrubý Rohozec, Zákupy a hrad Grabštejn v pravidelném kolečku, kdy se videa střídají po dni, jednorázově vložil video také hrad a zámek Frýdlant a hrad Trosky. Videa jsou postupně vkládána také na web pro volné stažení:

 

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/Virtualni-prohlidka, nebo

 

bit.ly/skastelanempopamatce

 

Mimo vypsané pořadí vloží na Zelený čtvrtek, kdy odlétají zvony do Říma, své video také správa hradu Kunětická hora. Pan kastelán ukáže původní zvon "Kateřinu" z hradní kaple a také nového "Vojtíška", který se na podzim roku 2014 odléval a následně na Kunětické hoře světil, budeme svědky náročného výstupu do prostoru nad kaplí, kam nevedou žádné schody a je to tedy místo nejenom veřejnosti, ale i zaměstnancům hradu nepřístupné.

 

Více zde.

 

Kasteláni vyhlásili výtvarnou soutěž (343 kB)

 

Mgr. et Bc. Bidlasová Lucie, vedoucí kanceláře ředitele, tisková mluvčí

 

Sodomková Věra, obec Krouna

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.